Go ve İnternet

Bilgisayarı açtım. Hemen internete girdim. Artık önümde zaman sınırlaması yok. Ama ne yapsam? Go ile tanışıklığım ayları geçse de tahtaya taşları koymak ve arada sırada bir iki taşı esir almaktan öteye geçememişti go anlayışım. En iyisi Yahoo’ya girip go denen oyunu biraz anlamaya çalışmak. Zevkli olabilir. Birkaç oyun sonra abim geldi. “KGS denen bir server(sunucu) varmış. Orada daha güzel olabilir...”

Evimizin dial-up tan kurtulmasıyla gerçek anlamda go oynamaya başlamam aynı zamana denk gelir. Pek çok kişi de, kuralları tanıdıkları birilerinden öğrenmiş olsalar bile asıl pratik yapma mekanları internet oluyor. İşte bu kısa yazı, ana hatlarıyla bu besin kaynağının go ile ilişkisinden bahsetmeye çalışacak. Ne kadar başarılı ya da yeterli olur bilemem... Belki sadece Fuseki niteliğinde olacak.

İnternetin go açısından en yaygın kullanımı sunucular vasıtasıyla gerçekleşiyor. KGS Türkiye’de en çok tercih edilen seçenek gibi gözükmekte. Muhtemel sebeplerinden biri Türkçe olması, diğeri ise kolay iletişim (sohbet, muhabbet) imkanları olsa gerek. KGS’de Türkiye’deki oyuncuların da açmış oldukları çok sayıda oda bulunmakta. Bu odalarda oyun oynanıp başkalarının oyunları izlenebilmekte. KGS’de oynayan pek çok kişinin bildiği gibi oyun yorumları yapmak, izlemek; profesyonel (Pro) ya da yüksek seviyeli amatör oyuncuların verdiği derslere katılmak gibi seçenekler de mevcut. Cyber ORO ise bir başka sunucu seçeneği. Bu sunucuda uzak doğulu oyuncular yoğunlukta. OROda oyun listesinin üst satırlarında, bakılmaya hazır çok sayıda Pro oyunlarının bulunması güzel yanlarından. Asıl dikkatimi çeken konu sunucuların nasıl da kendi içlerinde birer topluluk olmaları ve bir tür kültür oluşturmaları... KGS’de çoğu kez 2-3 seviye üstteki birine handikapsız oyun teklif edince ret ile karşılaşırken, ORO’da girdiğinizin ilk dakikasında 2-3 seviye üstten birinin size oyun teklif etmesi (çok sayılmayacak sayıda -belki 10 belki 15 oyun civarlarında - girmişliğimin yanında birkaç kere bu oldu) çok şaşırtıcı gelmişti bana. Sadece rakip seçmede değil oyun içerisinde de önemli farklar görülmekte. ORO’da oynadığım oyunların hiç birinde sağdan soldan kesen, gördüğü grubu öldürmeye çalışan birileriyle karşılaşmadım. Bahsettiğim oyun profili KGS’de çokça görülebilir. Sadece KGS’de go oynamış birinin diğer sunucularda oynamadan gocular hakkında genel kanılara varabileceği düşüncesi de yine ilginç geliyor. DGS de kayda değer özelliklere sahip bir sunucu. KGS, ORO gibi sunucularda normal hızda, bir oyun 50dk civarında sürerken DGS’deki standart bir oyunda her oyuncuya 3 aylık ana süre verilmekte. Bir hamle için günlerinizin olması, oyuncuda kitap hamlesi yapma gereği duyması gibi bir psikolojiye sürüklüyor. Tabi oyunları bitirememek gibi sorunlarla karşılaşabilirsiniz. Bu üç sunucu dışında IGS, Dash Baduk gibi seçenekler de mevcut.

İnternet demek tabi ki sadece sunucu demek değil. Maillistler ülke, şehir ya da topluluk içi iletişimlerde büyük öneme sahip. Duyuruların yanında, go bilgilerini paylaşmada büyük hız kazandırmaktalar. Bilgi paylaşma eylemi GTL gibi siteler aracılığıyla da yapılmakta. Oyun yorumlamak, oynanmış bir oyundaki hataları görmek adına önemli bir yöntem. Sıkça yapılan hataları bulup düzeltmek oyunu biraz daha iyi oynamak, dolayısıyla oyunu anlamaya bir adım daha yaklaşmak demek (bu noktadan nereye giderse...) . GTL’ye gönderilen oyunlar daha iyi oyuncular tarafından yorumlanarak size geri gönderiliyor. İsterseniz siz de oyun yorumlayarak bu oluşuma destekte bulunabiliyorsunuz. Gobase, Go for Go, Sensei’s Library gibi siteler de incelenmeye değer yerler diye düşünüyorum. Ve son olarak tgod.org.tr, uzulmez.info/turkiyego, gooyunu.com, gooyunu.info gibi Türkçe yazı içerikli sayfaların çok değerli olduklarını belirtmek isterim.

Son kısımlarını sıkıştırarak geçmek zorunda kaldığım “go ve internet” konusunun ileride kimi kısımlarının seçilip derinlemesine yazılması dileğiyle…

KGS (Kiseido Go Server) : www.gokgs.com
DGS (Dragon Go Server) : dragongoserver.net
IGS (Internet Go Server) : www.pandanet.co.jp/English/
Cyber ORO : www.world.cyberoro.com

GTL (Go Teaching Ladder) : gtl.xmp.net
Go’ya Giden Etkileşimli Yol : playgo.to/interactive/turkish/
Senseis Library : senseis.xmp.net
Gobase : www.gobase.org
Go for Go : www.go4go.net/english
TGOD : www.tgod.org.tr

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder