Biyografi: Honinbo Shusaku (1829-1862)


Birçokları tarafından go oyununun altın çağı, 19. yüzyıl ortalarının en iyi oyuncusu olarak adlandırılır. Senede bir düzenlenen Kale Oyunları’nda göstermiş olduğu ardarda 19 galibiyetlik inanılmaz başarısından sonra “Yenilmez Shusaku” takma adıyla anılmaya başlamıştır.

Tüccar Kuwahara Wazo oğlu Kuwahara Torajiro (Shusaku), 6 Haziran 1829’da Onomichi kenti yakınlarında bir kasabada doğdu. Go oyununa olan yatkınlığı erken farkedilen Shusaku, henüz altı yaşındayken çevresi tarafından bir go efsanesi olarak kabul görmüştü bile. Lord Asano, bölgenin yerel yöneticisi, böyle yetenekli bir çocuğun varlığını haber aldı. Lord Asano, Shukasu’yla bir maç yaptıktan sonra O’nu kendi himayesine aldı, ve bir go uzmanı aynı zamanda da kendi çalıştırıcısı olan Hoshin’den ders almasını sağladı. 1837 Ocak’ında dönemin en iyi oyuncularından Ito Showa Onomichi’ye yaptığı ziyaret sırasında Skukasu’yla bir maç yaptı, Shukasu bu tarihte neredeyse shodan olmuştu bile. Showa, bu çocuğun yeteneğinden etkilenmişti.

Onomichi’de verilen eğitim O’na yeterli gelmemeye başlayınca, Shusaku Kasım 1837’de Honinbo Okulu’nun bir öğrencisi olmak üzere Edo’ya gitti. Shusaku 10 yaşında, 28 Kasım 1839’da, shodan diploması aldı. 1840’da, bir sene için evine yaptığı dönüş sırasında, Lord Asano tarafından senelik burs kazandı. 1841 Eylül’ünde Edo’ya dönen Shusaku, herkes tarafından bilinen ismini aldı ve 2-dan’a yükseldi.

1846’da Shusaku, Gennan Inseki’yle (8-dan) tanıştı. Meijing gücünde olduğu söylenen Gennan’la yaptığı karşılaşmanın ilk oyununda Shusaku iki handikap aldı. Kazanma şansı kalmadığını anlayan Gennan bu oyunu sonlandırmadan bıraktı. Bir sonraki oyunda Shusaku siyah aldı. Shusaku’nun gücünün kendi seviyesinden yüksek olduğunu kabul eden Gennan, Shusaku’yu onurlandırdı.

Siyah alarak kazandığı bu oyun Shusaku’nun kariyerinin en bilinen oyunudur ve go tarihinin en ünlü hamle olan “Kulak Kızartan Hamle” bu oyunla ortaya çıkmıştır. Bu oyun iki oyuncunun kariyerinde de bir klasik olarak yer edinmiştir. (Bkz. Sayfa 15)

Edo’ya dönen Shusaku’ya, Honinbo Okulu’nun gelecekteki lideri Shuwa’nın varisi olması teklif edildi; ancak Shusaku ailesine ve Lord Asano’ya karşı yükümlülüklerini öne sürerek bu teklifi geri çevirdi. Bir müddet süren müzakerelerden sonra Asano Klan’ı Shusaku üzerindeki haklarından vazgeçti; ve böylece 1847’nin başlarında Shusaku, Shuwa’nın varisi olabildi.Ekim 1846- Eylül 1847 arasında, Shuwa ve Shusaku 17 maçlık ünlü serilerini oynadılar.

Aynı yılın sonunda Josaku’nın ölümüyle Shuwa, Honinbo Okulu’nun yeni lideri oldu. 1848’de Shusaku resmen Shuwa’nın varisi oldu. Aynı yıl, daha 19 yaşına girmeden, Shusaku 6-dan’a yükseldi. 1849’da ilk kez Kale Oyunları’na katıldı. Sonraki yıllarda, 19 Kale Oyun’u oynayıp hepsini kazanacaktı. İşte bu yıllarda 7-dan’a yükselmiştir.

1853’de Shusaku, Ota Yuzo’yla ünlü ‘sanjubango’sunu [1] oynadı. Birçokları tarafından Shusaku (Shuwa’dan sonra) zamanının en iyi oyuncusu olarak tanınıyordu, buna karşın Ota Yuzo aynı görüşte değildi. Ota Yuzo, Shusaku’yu çok zorladı. Shusaku ancak 1859’da Ota Yuzo’yla aynı seviyeye ulaşabildi. Maç içinde Shusaku, oyunların çoğunu kazanarak ve siyahla oynadağı hiçbir maçı kaybetmeyerek Ota Yuzo’dan daha iyi olduğunu kanıtladı.

17 oyun sonunda Shusaku Ota Yuzo’yu sen-ai-sen handikap’ına [2] zorladı. Shusaku, 23. oyun sonunda jigo’yla [3] kazanınca Ota Yuzo oyuna devam etmedi.

Sonraki yıllarda Kale Oyunları’nın bir yıldan daha fazla bir süre oynanmaması Shusaku’nun hevesini kırdı. Bu yıllarda çok maç yapmadı. Varis olmak isteyen Shuho’yla “jubango” olarak bilinen 10 oyunluk önemli bir maç yaptı. Tüm oyunlarda siyahla oynayan Shuho maçı 6–3 kazandı (bir de jigo aldı).

1862 yılında Edo’da bir kolera salgını ortaya çıktı, Honinbo Okulu’nun pek çok üyesi bu hastalığa yakalandı. Shusaku hastalık için bir çare bulmaya çalışırken kendisi hastalandı. 10 Ağustos 1862 yılında henüz 33 yaşındayken hayatını kaybetti.

Shusaku, Kale Oyunları’nda elde ettiği 19 maçlık yenilmezlik ünvanı ve hala ününü koruyan “Shusaku fuseki” açılışıyla bilinir. Yeteneği ve başarıları dolayısıyla sonraki go tarihçileri tarafından “Gonun Azizi” (Kisei) adıyla anıldı. Tüm go tarih boyunca bir daha sadece Dosaku bu ünvanla onurlandırıldı.

[1]: 30 oyunluk maç
[2]: her 3 oyundan ikisinde siyahla başlamak
[3]: komi tanımlanmadan önce eşitliği bozmak için kullanılan terim


Çeviri : Eren Kurter

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder