Fuseki Sayı 01


Merhaba,

Son yıllarda Türkiye’de go oyununun hızla gelişmesi gereği, bir yazılı iletişim aracı çıkartmak artık kaçınılmaz hale geldi. “Taşlı Yol”dan sonra –ki bu fanzin hakkında ayrıntılı bilgiyi ilerleyen sayfalarda bulabilirsiniz - böyle bir eksikliği sanırım hepimiz hissediyorduk. Hatta belki kimilerimizin “Taşlı Yol”dan haberi bile yok, ki bu var olan eksikliği daha fazla hissetmeleri demektir. Biz de tam bu noktadan çıktık yola. Başta bir kulüp toplantısı sonrası muhabbetinde ortaya çıkan fikir, sonraları uzun sohbetlerle gelişti ve buraya kadar gelebildi.

Kapakta da yazdığı üzere Fuseki, bir go fanzini. Fanzin, İngilizce “fun” ve “magazine” kelimelerinden türetilmiş “funzine” kelimesinin Türkçeye geçmiş hali. Genellikle fotokopiyle çoğaltılan, ucuz yollu, öğrenci işi, bağımsız dergimsi. Bir iletişim aracı olarak fanzini seçmemizin nedeni ise fanzin tanımı gereği yeterince açık zaten.

Az zamanımız vardı… İçerik hazırlamamız gerekiyordu, yazı yazmamız ve yazı istememiz gerekiyordu… Gerçekten zor oldu. Eksiklerimiz elbette vardır, olacaktır da. Özellikle ilk sayı için öncelikli amacımız, eksik gedik, bir şekilde Fuseki’yi turnuvaya kadar yetiştirebilmekti. Yetişebilsin ki, hazır birçok insan turnuva için Ankara’da toplanmışken, onlara bu fanzini sunabilelim. Yetişebilsin ki insanlar isteyince bir şeyler yapılabileceğini görsünler. Neyse… Uzundur hayalini kurduğumuz, üzerine kafa patlattığımız go fanzini artık somut olarak elimizde!

Gelelim isim konusuna. Fuseki, go oynayanların birçoğunun bildiği üzere oyunda başlangıç hamleleri anlamına geliyor. Biz, daha önce de söylendiği üzere Türkiye’de go oyunu adına yazılı bir iletişim aracının eksikliğinden yola çıktık. Sonuçta düzenli bir yazılı iletişim aracı çıkarmak ve bunun sürekliliğini sağlamak kolay değil. Go oyununda nasıl ki başlangıç hamleleri oyununun ilerleyen bölümleri için önemliyse, bir fanzin ya da dergi çıkartmaya kalkışmak da ileride, go oyunu adına kalıcı bir dergi ya da fanzin (ne olduğu önemli değil, internet dışında yazılı bir iletişim aracı olması yeterli) olması açısından o kadar önemli. Biz sadece başlangıç hamlelerini yapıyoruz. Bu yüzden fanzinin isminin fuseki olmasını, bu derdimizi anlatması açısından uygun gördük.

Bir yerden başlamamız gerekiyordu. Biz Fuseki’yi çıkarmayı seçtik. Elimizden geldiği kadarıyla... Bu aylık bu kadar oldu. Umarız bir sonraki sayıda daha güzeli olur. Sizin de yardımlarınızla tabii.

Umarız okurken keyif alırsınız. İyi okumalar. Ve tabii iyi oyunlar…

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder