Ankara'da Go Hayatı

Başlığın gerektirdiği ölçüde basitçe Ankara ve go kesişimini anlatan, yer yer go etkinliklerini duyurmayı, Ankara’daki öğrenci topluluklarından, go kulüplerinden ve kafelerinden haberler vermeyi amaçlayan bir yazı yazmak asıl amaç. Ankara-İstanbul ya da Ankara-İzmir josekilerini[1] bilen fakat oynamaktan kaçınan, “Ankara’da hayat mı olur kardeşim?” hamlelerini yapmayı düşünenlere karşı tenuki[2] yapmaya oyunun başından karar vermiş birinin kaleminden çıkmış, sakin sakin ve basitçe Ankara’daki go hayatının nasıl devam ettiğini anlatmayı amaçlamış bir yazı bu.

Ankara’nın son yıllarda ortaya çıkan öğrenci kenti kimliğine ve Türkiye’de go hayatının, Ankara’da ve bir öğrenci topluluğuyla başlamış olmasına bağlı olarak, Ankara’daki go hayatı da doğal olarak öğrenci eksenli devam etmektedir. Türkiye Go Oyuncuları Derneği(TGOD), Hacettepe, ODTÜ ve Bilkent go toplulukları, ve düzenli olarak go oyuncularının toplanıp go oynadığı Kafe Ortadünya ve İkaros Kültür Evi, Ankara’daki go etkinliklerinde baş rol oynamaktadır.

TGOD, her yıl düzenli olarak Ankara’da düzenlediği Alpar Kılınç Go Turnuvası ve Türkiye Şampiyonası ile Ankara dışındaki go oyuncularını çekmekle kalmayıp, Ankara’daki go oyuncularını da canlı tutmaktadır. Bunun yanı sıra dernek merkezinde go dersleri verip, çalıştaylar düzenleyip hem yeni başlayan oyunculara hem de ileri seviye go oyuncularına hitap etmektedir.

TGOD’un yanı sıra, üniversite topluluklarının da Ankara’daki go etkinliklerinde gerçekten vazgeçilmez payı var. Kişisel olarak sadece Ankara dahilinde değil ülke genelinde de go camiasına en fazla oyuncu kazandırdığını düşündüğüm Hacettepe, ODTU ve Bilkent go toplulukları, ilgilenenlere go oyununu öğretmek ve önceden bilenlerin gelişmesini sağlamakla kalmayıp, Ankara’da önemli ulusal turnuvalar da düzenlemektedirler. Genel olarak öğrencilere kıyasla az sayıda bulunan çalışan oyuncular ise daha çok kafelerde go oynama fırsatı bulabiliyorlar. Bu açıdan baktığımızda go oynanabilen kafeler, go oyununun Türkiye’deki gelişimi açısından sadece Ankara’da değil genel olarak Türkiye’de oldukça önemli rol oynamaktalar. Özel olarak Ankara’da da durum farklı değil. Kafe Orta Dünya ve İkaros Kültür Evi, başta topluluklarla iletişim sağlayamayan oyuncular olmak üzere, tüm Ankara’lı oyunculara go oynayabilecekleri farklı bir ortam yaratmaktadırlar. Bunun dışında düzenledikleri turnuvalar, sahip oldukları go kitaplarıyla Ankara’nın vazgeçilmezlerindendirler.

Son olarak, kentte go ile ilgili bu kadar olay olup biterken, burada yaşayanların bunların ne kadarından haberdar oldukları başka bir tartışma konusu fakat diğer yandan bunu söylemek ne kadar bana düşer bilemem ama, her zaman daha fazlasını isteme güdüsüne rağmen, bu kentteki go oyuncuları hallerinden memnunlar sanırım.

[1] Joseki: Köşe açılışlarında her iki taraf için de takriben eşit değerde şekiller oluşmasına yol açan, standartlaşan hamle dizileri.
[2] Tenuki: Rakibin son hamlesini dikkate almayıp, önemsiz görüp başka bir yere oynama.

Bertan Bilen

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder