Go Nedir?

Go karakteri kökten gelişen taş oyunu anlamına gelmektedir. Yatay ve dikey on dokuzar çizginin kesişmesinden oluşan tahtaya sırayla siyah ve beyaz taşlar konur. Bu taşlar bir kök, bir temel oluşturup daha sonra tahtada yer alacak olan iki yapıya, iki organizmaya dönüşürler. Amaç oyun sonunda tahta üzerinde en iyi gelişmeyi göstermiş olmaktır. Bu ise taşların belirttikleri alanlarla ölçülür.

Gonun kuralları herkesin öğrenebileceği kadar kolay. 4000 yıldır değişmemiş olan kuralları on dakikada öğrenilebilirken, goda ustalaşmak yıllar alabilir. Tarihte gonun savaşçı katmanlarca eğitim amaçlı oynandığı, Çin’de müzik, resim ve yazıyla birlikte dört sanattan biri olarak kabul edildiği bilinmekte.

Bu kadar uzun bir geçmişe sahip olmasına karşın Avrupa ve Amerika’da tanınması 100–150 yıl öncesine dayanıyor. Ülkemizde ise go 1980lerin sonlarında gösterilen çabalarla kitlelerce tanınmaya başladı. Günümüzde go etkinlikleri Türkiye Go Oyuncuları Derneği(TGOD), üniversitelerdeki öğrenci toplulukları, kimi şehirlerde kurulan topluluklar, bireysel çabalar ve kimi kafelerin destekleri ile devam ettirilip, geliştirilmekte; bunlara yenileri eklenmekte. Düzenli yapılmakta olan yurt içi turnuvalar, yurt dışı turnuvalar, haftalık buluşmalar, çalıştaylar, mini turnuvalar gibi etkinliklerin yanında 2006 yazında Karaburun’da İzmirli dostlarca düzenlenmiş olan go kampı gibi yenilikçi etkinlikler günümüz
Türkiye gosunu özetliyor gibi.

Bu büyüleyici oyundan tatmamışsanız, bilgilerimizi seve seve paylaşacağımızdan haberdar olun yeter. Görüşmek üzere…
Aralık 2006

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder